Sipyloidea sipylus

Sipyloidea sipylus wordt ook wel pinkwing genoemd, omdat ze roze vleugels hebben als ze volwassen zijn. Het soort heeft ook een psg nummer gekregen, namelijk psg 4. Sipyloidea sipylus komt van nature voor op Madagascar.
In deze caresheet kan je alles lezen over de verzorging van dit soort wandelende tak.

psg4

Een Sipyloidea sipylus volwassen vrouwtje

Uiterlijk
Dit soort is lichtgroen als nimf, en lichtbruin als volwassene. Ze hebben geen stekeltjes of rare vormpjes aan het lijf, maar als ze volwassen zijn hebben ze wel mooie halflange vleugels. Van binnen zijn die roze. De voelsprieten zijn lang en dun.
Dit soort heeft in gevangenschap alleen vrouwtjes. Ze zijn ongeveer 10 cm lang.

Gedrag
Dit soort is een rustig dier. Omdat de meeste wandelende takken nachtactief zijn, zullen ze overdag niet veel beweging vertonen. ’s Avonds kan je ze echter wel zien bewegen en eten. Als ze volwassen zijn kunnen ze vliegen, ook best grote afstanden. Maar als je rustig met ze om gaat doen ze dat niet.

Sipyloidea sipylus

Sipyloidea sipylus volwassen vrouwtje

Voedsel
Dit soort eet braam-, framboos-, eik-, roos-, hazelaar en meidoornbladeren. Braambladeren zijn in de winter altijd te vinden. Dit soort is verder ook niet al te kieskeurig, je kan verschillende plantensoorten aanbieden. Als daarvan wordt gegeten, dan kan je dat ook gaan voeren.
Pas op voor rozenstruiken uit de winkel, die zijn altijd bespoten met insecticiden!

Omgevingseisen
De temperatuur mag variëren tussen de 20 °C en 30 °C. Kamertemperatuur is prima voor deze dieren.
Dit soort stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid. Ze moeten wat water hebben om eventueel te drinken, en voor vervellingen mag de luchtvochtigheid ook wat hoger. Ventilatie is wel belangrijk. Wij raden aan het verblijf ongeveer 3x per week te besproeien. De nimfen hebben vochtigheid nodig om goed te kunnen vervellen.
Zoals bij alle soorten wandelende takken, heeft dit soort een verblijf nodig die minstens 3x de lengte van het dier hoog is, en minstens 2x de lengte van het dier breed. Voor een volwassen vrouwtje betekend dit dus minstens 30 cm hoog en 20 cm breed.

Sipyloidea sipylus

Kop van een Sipyloidea sipylus vrouwtje

 

Voortplanting
Dit soort is parthenogenetisch. Dat wil zeggen dat de vrouwtjes eitjes kunnen leggen waar een nimfje uitkomt, zonder dat er een mannetje aan te pas komt. Daarom zijn in gevangenschap alleen vrouwtjes te krijgen, de mannen zijn niet nodig.
De eitjes worden tegen blaadjes, de achterwand en op de grond. Ze blijven plakken door kleine haartjes.
De eitjes komen na 4 maanden uit op kamertemperatuur. Leg ze op een papiertje of watje die je een beetje vochtig houdt. Bijna alle eitjes komen uit, dus bewaar niet teveel.

Filteren
Filter by Prijs
Geen producten gevonden voor deze selectie.