Ramulus artemis wordt ook wel aangeduid met psg 144. Dit soort wandelende tak komt van nature voor in Vietnam. In het Engels noemt men dit soort Vietnamese Stick Insect.
Lees verder in deze caresheet om meer te weten te komen over de verzorging van deze wandelende tak. Dit soort is erg geschikt voor kinderen, vanwege de makkelijke verzorging.

Volwassen vrouwtje van het soort Ramulus artemis.
Uiterlijk
Dit soort heeft de typische wandelende takken vorm die veel mensen verwachten bij de wandelende tak: lang en dun. Dit soort is licht- tot middengroen met gele oogjes. Op de kop en rond het achterlijf is een bruine vlek te zien. Er zijn ook donkerbruine varianten van dit soort.
De poten van R. artemis zijn er dun en lang. Onderaan het achterlijf zit bij volwassen vrouwtjes een klein stekeltje.
Met de voorpoten meegerekend is dit dier zo’n 21 cm lang! De lichaamslengte is ongeveer 15 cm.
Gedrag
Dit is een rustig soort wandelende tak. Overdag bewegen ze niet veel.’s Avonds kan je ze echter wel zien bewegen en eten. Wanneer de wandelende tak verstoord wordt, kan ze nog best snel lopen. Ze laat vaak wiebelende / trillende bewegingen zien. Dit doet ze om er meer uit te zien als een takje van een plant. Het lijkt zo alsof ze niet zelf beweegt, maar dat de wind haar voort blaast. Een kind kan dit soort makkelijk hanteren als hij/zij door de wandelende tak op de hand te laten lopen. Pasgeboren nimfjes zijn wel vrij breekbaar.
Voedsel
Dit soort eet braam-, framboos-, eik-, roos- en hazelaarbladeren. Braambladeren zijn in de winter altijd te vinden.
Pas op voor rozenstruiken (en andere planten) uit de winkel, die zijn altijd bespoten met insecticiden!
Omgevingseisen
Kamertemperatuur is prima voor deze dieren. Warmer mag ook, tot zo’n 28 graden.
Dit soort stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid. Ze moeten wat water hebben om eventueel te drinken, en voor vervellingen mag de luchtvochtigheid ook wat hoger. Ventilatie is wel belangrijk. Wij raden aan het verblijf ongeveer 3x per week te besproeien.
Zoals bij alle soorten wandelende takken, heeft dit soort een verblijf nodig die minstens 3x de lengte van het lijf van het dier hoog is, en minstens 2x de lengte van het dier breed. Voor een volwassen vrouwtje betekend dit dus minstens 45 cm hoog en 30 cm breed.

De lengte van een volwassen Ramulus artemis vrouwtje
Voortplanting
Van dit soort zijn alleen vrouwtjes in gevangenschap bekend. In de natuur leven misschien nog wel mannetjes. Dit soort kan zich parthenogenetisch voorplanten, dwz dat de vrouwtjes zonder bevruchting toch eitjes leggen die uitkomen. Uit deze eitjes komen dan alleen vrouwtjes.
De eitjes zijn kleine platte schijfjes.
De eitjes komen na ongeveer 2 maanden uit. Bewaar de eitjes op een vochtig papiertje. Dit moet altijd vochtig blijven maar niet echt nat. 3x per week sproeien zou moeten volstaan. De eitjes komen goed uit, vaak meer dan 80%. Ook met minder verzorging ontwikkelen de eitjes zich nog. Pas op voor schimmel!