Medauroidea extradentata

Medauroidea extradentata is een wandelende tak met kleine hoorntjes op zijn kop. Het soort heeft ook een psg nummer gekregen, namelijk psg 5. Medauroidea extradentata komt van nature voor in zuid Vietnam. In het Engels heet dit soort Annam Walking Stick.

Medauroidea extradentata

Medauroidea extradentata volwassen vrouwtje

Uiterlijk
Dit soort is bruin tot groen als nimf, jonge nimfjes hebben meestal een lichtbruin lijf en groene pootjes. Als volwassene zijn ze donkerbruin met wat bast-achtig kleurschakelingen. Ze hebben een soort kleurpatroon op hun lijf die bij bepaalde individuen lijkt op korstmos. De vrouwtjes hebben allerlei stekeltjes en uitsteeksels aan het lijf, waaronder twee duidelijke hoorntjes op zijn kop. De voelsprieten zijn kort. De mannetjes zijn veel dunner en hebben geen stekeltjes. Ze zien er erg glad uit en hebben een effen kleur.
Dit soort heeft in gevangenschap mannetjes én vrouwtjes, maar je kan ook alleen vrouwtjes houden. Ze zijn ongeveer 9 cm lang als ze volwassen zijn.

medauriodea extradentata nimf

Een relatief jong nimfje van psg 5

 

Gedrag
Dit soort is een rustig dier. Omdat de meeste wandelende takken nachtactief zijn, zullen ze overdag niet veel beweging vertonen. ’s Avonds kan je ze echter wel zien bewegen en eten. Zze zijn makkelijk te hanteren en blijven heel rustig zitten als je ze oppakt. Soms doen ze alsof ze dood zijn (of een echte tak zijn) door zich niet te bewegen en de pootjes stijf opzij te houden.

medauriodea extradentata vrouw

Een oudere nimf van psg 5 (Medauriodea extradentata)

Voedsel
Dit soort eet braam-, framboos-, eik-, roos- en hazelaarbladeren. Braambladeren zijn in de winter altijd te vinden.
Pas op voor rozenstruiken uit de winkel, die zijn altijd bespoten met insecticiden!

Medauriodea extradentata vrouwtje

Een vrouwelijke psg 5 (Medauriodea extradentata) wandelende tak.

 

Omgevingseisen
De temperatuur mag variëren tussen de 20 °C en 30 °C. Kamertemperatuur is prima voor deze dieren.
Dit soort stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid. Ze moeten wat water hebben om eventueel te drinken, en voor vervellingen mag de luchtvochtigheid ook wat hoger. Ventilatie is wel belangrijk. Wij raden aan het verblijf ongeveer 3x per week te besproeien. De nimfen hebben vochtigheid nodig om goed te kunnen vervellen.
Zoals bij alle soorten wandelende takken, heeft dit soort een verblijf nodig die minstens 3x de lengte van het dier hoog is, en minstens 2x de lengte van het dier breed. Voor een volwassen vrouwtje betekend dit dus minstens 27 cm hoog en 18 cm breed.

Voortplanting
Medauroidea extradentata is parthenogenetisch, maar in gevangenschap zijn ook mannetjes te krijgen. Parthenogenetisch wil zeggen dat de vrouwtjes eitjes kunnen leggen waar een nimfje uitkomt, zonder dat er een mannetje aan te pas komt.
De eitjes zijn vrij klein, grijs en ovaal.
De eitjes komen na 1 of 2 maanden al uit op kamertemperatuur. Leg ze op een papiertje of watje die je een beetje vochtig houdt. Bijna alle eitjes komen uit, dus bewaar niet teveel.


Fotoboek van Medauroidea extradentata

 
 
Filteren
Filter by Prijs
Geen producten gevonden voor deze selectie.