Vlinder

De laatste fase in het leven van een rups of een vlindersoort is natuurlijk het vlinderstadium. Dit stadium dient voornamelijk voor het verspreiden en het produceren van nakomelingen. De meeste mensen die vlinders houden willen ook de eitjes weer bewaren om zo een volgende generatie te krijgen.

Vlinder

Samia cynthia vlinder.

 

Verblijf
Vlinders hebben een groot verblijf nodig om in te leven. Ze moeten immers een beetje kunnen vliegen.

Het beste verblijf die je kan nemen is een grote kooi van gaas met tralies die dichtbij elkaar staan. De vlinder kan dan op de tralies lopen en zal zich niet heel erg beschadigen omdat hij kan zien dat er een obstakel is (tralies). Bij glas of plastic ziet de vlinder geen obstakel en zal haar vleugels beschadigen door constant tegen de ruit aan te vliegen.

Het is haast niet te voorkomen dat de vlinder beschadigde vleugels zal krijgen door het houden in een kooi. Sommige mensen hebben speciale vlinderkamers in hun huis ingericht waar ze de vlinders vrij laten rondvliegen. De kamer is dan ingericht met planten en bloemen en de ruit voorzien van half-doorzichtig folie waardoor het licht niet zo’n grote aantrekkingskracht heeft voor de vlinders. Hierbij houden de vlinders wel hun vleugels mooi, maar natuurlijk kan lang niet iedereen de vlinders zo houden. Loslaten in de huiskamer e.d. lijkt een goed idee, maar vlinders kunnen al vrij snel verdwijnen achter banken, kasten, boeken, gordijnen en nooit meer teruggevonden worden. Dit is dus niet aan te raden.

Temperatuur en vochtigheid
De vlinders dienen op de juiste temperatuur gehouden te worden om voortplanting mogelijk te maken. Je kan het verblijf verwarmen met een lamp of met een warmtematje.
Vlinders hebben niet zoveel behoefte aan luchtvochtigheid. Eens in de paar dagen een beetje water sproeien kan geen kwaad, maar het lijkt erop dat het eigenlijk sowieso niet nodig is. De soorten die geen mond hebben hoeven ook geen water te drinken, de andere soorten wel.

Voedsel
De vlinders die bij ons verkocht worden hebben geen mond. Ze eten daarom niet en hoeven dus ook niet gevoerd te worden. Andere soorten eten wel voedsel, bijvoorbeeld nectar, fruitsap of suikerwater. Omdat wij deze soorten niet hebben, kunnen we hier geen informatie uit eigen ervaring vermelden.

Atlasvlinder

Atlasvlinder.

 

Voortplanting
De vrouwtjesvlinders leggen altijd eitjes, of ze nou bevrucht zijn of niet. Als je jonge rupsjes wilt moeten de eitjes wel bevrucht zijn. Dit is gelukkig heel makkelijk, als je mannetjes en vrouwtjes van hetzelfde soort samen in een groot verblijf zet en de temperatuur goed regelt, dan gaan de vlinders vanzelf paren. Vanaf dan kan het vrouwtje bevruchtte eitjes gaan leggen. Meestal leggen ze die her en der op de grond, maar als je een takje van een voedselplant in het verblijf legt worden daar vaak de eitjes bij in de buurt neergelegd.

De eitjes kan je voorzichtig verzamelen en in een apart bakje laten uitkomen.

Filteren
Filter by Prijs
Foto-tabel Lijst

12 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Insecten kweeknet, netcage M
  Sale
  Insecten kweeknet, netcage M
  Speciale prijs € 14,99 Normale prijs € 19,99
 2. 3D Vlinder Stickers
  Sale
  3D Vlinder Stickers
  Speciale prijs € 2,50 Normale prijs € 2,99
 3. Vlinder schoenveter vleugels
  Sale
  Vlinder schoenveter vleugels
  Speciale prijs € 2,00 Normale prijs € 2,99
 4. Opwind Vlinder, vliegend speelgoed
  Mail mij zodra op voorraad!
  Opwind Vlinder, vliegend speelgoed
  Speciale prijs € 2,75 Normale prijs € 2,99
Foto-tabel Lijst

12 producten

Van hoog naar laag sorteren