Rups

Elke vlinder begint ooit als rups. In principe is het enige wat deze rups doet blaadjes naar binnen werken. Een rups eet vrijwel continue en doorloopt daarbij een aantal vervellingen.

Hier vind je de algemene verzorging van rupsen.

Samia cynthia rupsen

Samia cyntia rupsen op ligusterblaadjes.

Verblijf
Het verblijf of terrarium voor rupsen is vrij simpel. Je hebt alleen een grote plastic of glazen bak / terrarium nodig. Voor de ventilatie moet de deksel gaten hebben of open zijn. Rupsen klimmen pas uit een open bak als het voedsel volledig op is, of als ze zich gaan inspinnen. Voordat ze zich gaan inspinnen moeten ze dus in een afgesloten bak gezet worden.

De grootte van het verblijf hangt af van het aantal rupsen dat je wilt houden en de grootte van de rupsen. Voor bijvoorbeeld een rups van 7 cm lang moet het verblijf ongeveer 50 cm2 vloeroppervlak hebben (dus 10 x 5 cm per rups ruimte). De hoogte van het verblijf maakt niet zoveel uit, maar moet in ieder geval hoger dan 15 cm zijn. Op de bodem van het verblijf leg je keukenpapier dat je licht vochtig hebt gemaakt. Daarboven op kan je de takken met blaadjes van een geschikte voedselplant leggen.De rupsen kan je voorzichtig op deze blaadjes leggen of vegen, ze zullen dan zelf gaan eten.

Schoonmaken
Elke dag dienen de uitwerpselen en oude takjes weggehaald te worden. Als dit niet gebeurd kan er schimmel ontstaan en kunnen de rupsen ziek worden van hun eigen uitwerpselen. Het verschonen is een fluitje van een cent als je papier op de bodem hebt gelegd, dit kan je namelijk in één keer verwijderen en vervangen voor nieuw keukenpapier.

Vochtigheid
Het verschilt per soort rups hoe vochtig de omgeving moet zijn, maar bijna alle soorten hebben enige mate van bevochtiging nodig.

Als het soort relatief vochtig moet zitten kan je de voedselbladeren even onder de kraan houden en daarna licht uitschudden voor dat je ze in het verblijf legt. De meeste soorten doen het goed als het verblijf op deze manier vochtig wordt gehouden. Als het terrarium weinig ventilatie heeft, is het beter om maar een klein beetje water toe te voegen aan de blaadjes.

Temperatuur
De meeste soorten rupsen kunnen op kamertemperatuur gehouden worden (20 graden). Iets lager is geen probleem en iets hoger zorgt voor een snellere groei. Er zijn enkele soorten die warmer gehouden moeten worden. Dit kan gebeuren met een warmtematje tegen de zijkant van het verblijf, of door middel van een lamp. Als je het verblijf gaat verwarmen, hou er dan rekening mee dat de vochtigheid ook wordt verlaagd door het verwarmen en dat je daarom iets vaker moet sproeien.

Rups Samia cynthia

Samia cyntia rups.

 

Voedsel
Elk soort rups eet een bepaald soort voedselplant. Sommige soorten eten één soort, andere eten heel veel verschillende soorten. De blaadjes kan je vers op de bodem van het hok neerleggen, of in een klein bekertje water steken alsof het bloemen zijn. Het voordeel van het bekertje water is dat de takken meerdere dagen vers blijven. Meestal is dit alleen handig in de eerste week of paar weken van de groei van de rups, omdat de rupsen dan nog relatief weinig eten. Als de rupsen groter worden zullen ze uiteindelijk zo snel en zo veel eten dat het makkelijker is om een of twee keer per dag verse takjes op de bodem te leggen. Voordat die verwelkt zijn, zijn ze al opgegeten.

Filteren
Filter by Prijs
Foto-tabel Lijst

9 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. 3D Vlinder Stickers
  Sale
  3D Vlinder Stickers
  Speciale prijs € 2,50 Normale prijs € 2,99
 2. Vlinder schoenveter vleugels
  Sale
  Vlinder schoenveter vleugels
  Speciale prijs € 2,00 Normale prijs € 2,99
 3. Opwind Vlinder, vliegend speelgoed
  Mail mij zodra op voorraad!
  Opwind Vlinder, vliegend speelgoed
  Speciale prijs € 2,75 Normale prijs € 2,99
Foto-tabel Lijst

9 producten

Van hoog naar laag sorteren