Samia Cynthia

Samia cynthia (Hemelboomvlinder) is een prachtige vlinder om te zien. Ook de rupsen zijn mooi gekleurd en groot. Dit soort wordt dan ook vaak gekozen om op scholen te houden of mee te nemen naar school. Kinderen kunnen heel gemakkelijk voor deze dieren zorgen.
Hieronder volgt een caresheet over de verzorging van deze vlinders en de rupsen.

Samia cynthia vlinder

Samia cynthia ricini vlinder

 

 

Samia cynthia ricini
Samia cynthia ricini wordt in het Engels ook wel Ricini Moth genoemd. De ricini is een ondersoort van de Samia cynthia, wij verkopen zo nu en dan ricini maar meestal Samia cynthia. In het Nederlands heet dit soort Hemelboomvlinder.
Ze komt k
omt van nature voor in Azië.

 

Samia cynthia rups

Samia cynthia rups van ongeveer 3 weken oud.

Samia cynthia rups

Rups in het laatste stadium.

 

Uiterlijk
Dit soort vlinder is bruin, met verschillende tinten bruin en een hele mooie paarse streep langs de vleugels. Ze hebben ook gele vlekjes en lijntjes op de vleugels. Het lijfje is wit met bruin. Ze hebben een schrikoogje op hun vleugels.
De vlinders worden tot wel 15 cm in spanwijdte.
De rupsjes zijn ook erg leuk. Ze beginnen erg klein (0,5 cm) en groen met een heel klein beetje haar en met een zwart kopje. Als ze dan iets groter worden worden ze geel-achtig met duidelijke donkere uitstulpinkjes. Nog weer groter worden ze wit, met een geel kopje en met knalblauwe stekels en pootjes. Ze groeien heel hard, de rupsen worden wel 7 cm lang in een maand tijd.

 

Samia cynthia rupsen

Rupsen van ongeveer 18 dagen oud.

 

 

Voedsel
De rupsjes eten ligusterblaadjes. Dat is heel erg makkelijk, want liguster is het hele jaar groen en is veel te vinden in heggen van tuinen. De volwassen vlinders eten helemaal niet. Ze hebben namelijk geen mond! Dat is dus erg makkelijk verzorgen. Een gevolg van het niet eten is dat ze ook niet lang leven.
De rupsen kunnen ook gevoerd worden met een heleboel andere soorten bladeren, onder van de volgende  boom- en struiksoorten: Hemelboom (Ailanthus altissima), roos en roosachtigen, gouden regen (Laburnum anagyroides) en vogelkers-achtigen (Prunus sp.). Het is aan te raden naast deze planten alsnog een beetje liguster te geven, aangezien het niet zeker is of ze uit al die planten ook echt alle benodigde voedingsstoffen kunnen halen.

 

liguster

Dit is (een van de soorten) liguster.

 

 

Gedrag
De rupsen eten het grootste gedeelte van hun tijd. Ze zijn daarop gespecialiseerd!
De rupsen vervellen ook een aantal keer: ze zetten dan hun pootjes vast op de ondergrond en lopen dan ongeveer uit hun oude huidje (die vast zit aan de ondergrond). Als ze verpoppen, spinnen ze een witte cocon in een hoekje of tussen takjes en blaadjes. Daarbinnen wordt de rups een pop. De rupsen worden ongeveer 7 cm lang voordat ze gaan verpoppen!
De vlinders vliegen niet veel, de mannetjes willen het soms nog wel doen maar de vrouwtjes haast nooit. Ze leven eigenlijk alleen om te paren en eitjes te leggen. Je kan ze makkelijk oppakken, ze zullen haast nooit wegvliegen. Je mag ze NOOIT bij de vleugels vastpakken omdat die erg breekbaar zijn, je kan de vlinder wel aantikken bij de pootjes en hem zo op je hand laten stappen.
De rupsen en vlinders kunnen niet bijten of steken, ze zijn geheel ongevaarlijk.

 

Cocon en pop

Een kale pop en een cocon waar nog een pop in zit.

 

Rups Samia cynthia

Rupsen van ongeveer een week oud.

 

 

Omgevingseisen
De ideale temperatuur is ongeveer 25 °C, maar kamertemperatuur is prima.’s Nachts mag het iets koeler zijn dan overdag.
Rupsen moeten nooit te vochtig zitten, omdat ze dan problemen krijgen met infecties. Als de blaadjes die je ze geeft een beetje vochtig zijn is het goed. Je kan het beste de bladeren even onder de kraan houden voordat je ze geeft, dat is vochtig genoeg voor ze.
Een geschikt verblijf voor de rupsen is een plastic bak met veel ventilatie. Bijvoorbeeld door een deksel van gaas of een zijwand van gaas. Je kan er een bekertje water in zetten om de ligustertakjes vers te houden, maar je kan ze ook neerleggen en ze weghalen als ze verdort zijn (of opgegeten). Op de bodem leg je tissues. Je moet die 1x per dag verschonen (gewoon de oude weggooien en een nieuwe neerleggen).

 

Samia cynthia vlinder

Volwassen Samia cynthia vlinder (vrouwtje).

 

 

De poppen kan je ophangen aan hun cocon (een draadje door het zijde van hun cocon steken), met een puntige kant naar boven. Steek het draadje door maar een paar zijdedraadjes van de pop, zodat het de vlinder niet hindert als hij eruit wil komen. De vlinders zullen uit de cocon komen door de zijde aan een kant op te lossen met een bepaald enzym uit hun kop. Ze gaan dan aan de pop hangen, pompen hun vleugels op en laten die drogen. De pas uitgekomen vlinders moeten gaas langs minstens een wand van het verblijf hebben, om aan omhoog te klimmen als ze gevallen zijn of op een of andere reden dicht bij de grond uit hun pop komen. Het verblijf voor de vlinders moet minstens 40 x 40 x 40 cm zijn, liefst nog groter. Hoe groter hoe beter.
De vlinders moeten een beetje ruimte hebben. Ze kunnen niet in een glazen of plastic verblijf, omdat ze niet door hebben dat ze daar niet doorheen kunnen. Ze gaan dan constant tegen het glas aanvliegen en beschadigen hun vleugels daarmee. Een kooi met tralies kleiner dan 2 x 2 cm is goed. Een frame met gaas eromheen is ook heel handig. Je kan zelf ook een kooi maken, door een kartonnen doos te nemen en aan de zijkant en bovenkant een gat te maken. Die dek je dan af met horregaas (bijv. te koop bij Xenos). Sommige mensen laten de vlinders vrij in een kamer, dan hebben ze natuurlijk de meeste ruimte!

 

Rups Samia cynthia

Links voor de vervelling, rechts erna. 11 dagen oud..

 

 

Ontwikkelingsduur
De eitjes doen er ongeveer 10 dagen over om uit te komen.
De rupsjes eten 35 dagen lang, totdat ze verpoppen.
De pop ontwikkeld zich in 3 weken tot vlinder.
De vlinder leeft dan nog ongeveer 5 dagen.

 

Samia cynthia vlinder

Prachtige Samia cynthia vlinder op mijn wijsvinger.

 

Voortplanting
De mannetjes van dit soort zijn te herkennen aan de brede geveerde antennen. De vrouwtjes hebben antennen met minder ‘haartjes’ eraan.
De dieren gaan bijna direct paren als ze uit hun cocon komen. Het vrouwtje verspreid feromonen waar het mannetje op af komt. Je hoeft verder niks te doen om ze te laten paren.
Het vrouwtje legt wel 200 tot 300 eieren in haar leven.
Het is niet de bedoeling dat de vlinders of de eitjes in de natuur losgelaten worden. Dit soort is niet Nederlands dus het kan de natuur verstoren. Als je teveel eitjes hebt om voor te zorgen kan je ze weggeven of in de vriezer doen zodat ze niet tot ontwikkeling komen.

 

Rups Samia cynthia

Een stel rupsen van ong. 10 dagen oud.

Filteren
Filter by Prijs
Geen producten gevonden voor deze selectie.