Ghost Bidsprinkhaan - Phyllocrania paradoxa - Onbepaald
12.99

Ghost Bidsprinkhaan - Phyllocrania paradoxa - Onbepaald

€ 12,99

Phyllocrania paradoxa komt van nature voor op Madagaskar en in Afrika. Phyllocrania paradoxa wordt in het Engels ook wel Ghost Mantis genoemd. Deze naam heeft ze te danken aan haar bijzondere vormen en alien-achtige hoofd.

- +

Paradoxa Bidsprinkhaan

Het stadium van de nimf is tussen de L2 en L5.


Informatie

Phyllocrania paradoxa wordt in het Engels ook wel Ghost Mantis genoemd. Deze naam heeft ze te danken aan haar bijzondere vormen en alien-achtige hoofd. Het soort is te herkennen aan een lange asymmetrisch gevormde uitstulping op de kop, welke dient om er beter uit te zien als een dor blad. Phyllocrania paradoxa komt van nature voor op Madagaskar en in Afrika.


Uiterlijk

Dit soort bidsprinkhaan bootst dorre bladeren na, zodat ze niet opvalt tussen gevallen bladeren in de bosgebieden waar ze voorkomt. Zo kan zij onverwachts prooien grijpen en toch ongezien blijven voor roofdieren zoals insectetende vogels. De meest voorkomende kleur bij dit soort is donkerbruin, maar soms is er ook een groen exemplaar te vinden. Deze kleur wordt bepaald door de omgeving; een vochtigere groenere omgeving levert vaker een groen dier op. P. paradoxa wordt ongeveer 5 cm lang, met weinig verschil in grootte tussen de geslachten. De mannetjes zijn smaller met iets langere vleugels dan het achterlijf. De vrouwtjes zijn breder met een bredere prothorax en met vleugels die tot op het achterlijf reiken.


Gedrag

Phyllocrania paradoxa is een rustig soort bidsprinkhaan. Het is een typische sit-and-wait predator. Vertrouwend op haar camouflage wacht zij geduldig tot een nietsvermoedende prooi langskomt. Zodra ze die in de gaten heeft slaat zij bliksemsnel toe, en voordat de prooi het door heeft zit hij al stevig vast tussen de vangarmen van dit roofdier. P. paradoxa zal zelden zelf actief een prooi najagen, maar eerder wachten op een geschikt moment om toe te slaan. Soms is dit soort bidsprinkhaan ook wat voorzichtig en een beetje bang. Een grote pincet of grote hand in het hok zorgt voor het weigeren van een prooi. Even een kwartiertje wachten en het weer proberen, dan is alles weer goed.


Voedsel

Phyllocrania paradoxa eten in de natuur voornamelijk vliegende insecten. Het zou dus goed zijn om hen vliegen aan te bieden in plaats van krekels. Krekels worden echter ook goed gegeten en zijn daarom ook prima voer voor deze dieren. Let er alleen even op dat er geen loslopende krekels in het hok rondhangen op het moment dat de bidsprinkhaan gaat vervellen. Een volwassen P. paradoxa kan volwassen krekels aan, maar beter is het ze wat kleinere krekels te geven, bijv. maat 6 of 7. P. paradoxa zijn wat snel geintimideerd door een grote pincet met een prooi.


Omgevingseisen

De ideale temperatuur is ongeveer 26 °C, maar kan variëren tussen de 20 °C en 30 °C. ’s Nachts mag het iets koeler zijn dan overdag, maar minimaal 18 °C. Deze soort heeft een relatief hoge luchtvochtigheid nodig. Ongeveer 60 tot 90 % luchtvochtigheid. Dit wordt bereikt door ongeveer 5x per week te sproeien met water. Zoals bij alle soorten bidsprinkhanen, heeft dit soort een verblijf nodig dat minstens 3x de lengte van het dier hoog is, en minstens 2x de lengte van het dier breed. Voor een volwassen dier betekend dit dus minstens 15 cm in de hoogte en 10 cm in de breedte. Een mooie maat voor een terrarium zou 20 x 20 x 30 zijn, zodat er ook plaats is voor nepplanten en veel zitstokjes. Dorre bladeren kleuren prachtig bij dit soort, soms gaan ze helemaal op in de omgeving.


Groepshuisvesting

Het bijzondere aan deze soort bidsprinkhaan is dat zij vaak zonder kannibalisme hun hele leven samen gehouden kunnen worden. De voorwaardes hiervoor zijn wel, dat de dieren ten aller tijde genoeg te eten hebben en dat het verblijf voldoende groot is. Veel mensen houden zo succesvol groepen P.paradoxa in een groot terrarium. De kans op kannibalisme is dan erg klein, maar bij dit soort roofdieren blijft het altijd bestaan.


Hulp nodig? Download deze pdf met instructies:

Veilig shoppen bij ons!

Dat betekent...
 
SNELLE VERZENDING

Snelle verzending: We verzenden elke werkdag tot 16.30 je bestelling!

 
SPECIALISTEN & ADVIES

Specialisten op gebied van mieren en overige insecten, gratis advies

 
LAGE VERZENDKOSTEN

Vaste lage verzendprijs binnen NL van 4.99, zorgvuldig verpakt

 

 
100% VEILIG SHOPPEN

Veilig winkelen door ons keurmerk & ssl-verbinding