Vragen (FAQ)

Vragen (FAQ)

Veel gestelde vragen over bidsprinkhanen. De volgende vragen worden behandeld:
Hoe oud wordt een bidsprinkhaan?
Hoe vaak moet ik mijn bidsprinkhaan voeren?
Kan ik mijn bidsprinkhaan teveel voeren?
Hoe weet ik of de luchtvochtigheid in mijn hok goed is?
Hoe weet ik of de temperatuur goed is?
Hoeveel nimfen komen er uit mijn oötheek?
Is mijn bidsprinkhaan een mannetje of een vrouwtje?
Is mijn bidsprinkhaan volwassen?
Is mijn hok groot genoeg?
Komen alle nimfen tegelijk uit de oötheek?
Kunnen mijn bidsprinkhanen samen in een hok?
Kunnen bidsprinkhanen springen?
Kan een bidsprinkhaan bijten?
Mijn bidsprinkhaan is een pootje verloren, wat moet ik doen?
Mijn bidsprinkhaan is fout verveld, wat moet ik doen?
Mijn bidsprinkhaan moet bijna vervellen, wat moet ik doen?
Mijn bidsprinkhaan wil niet eten, wat moet ik doen?
Mijn oötheek komt niet uit, wat doe ik verkeerd?
Mijn vrouwtje eet mijn mannetjes steeds op, wat doe ik verkeerd?
Wat wordt bedoelt met L1, L2, L5 enz?
Wanneer moet ik de nimfen scheiden zodat ze elkaar niet opeten?
Mag ik roken in de kamer waar ook mijn bidsprinkhanen staan?

Phyllocrania paradoxa nimfPhyllocrania paradoxa nimf

Hoe oud wordt een bidsprinkhaan?
Dat is vooral afhankelijk van het soort en of het dier een mannetje of een vrouwtje is. Ook de temperatuur en de voedselbeschikbaarheid spelen een rol. Een lagere temperatuur en minder voedsel zorgt voor een tragere groei en een langer leven. Over het algemeen doet een bidsprinkhaan er 4 a 5 maanden over om volwassen te worden, en leeft daarna nog 4 maanden tot een jaar.
Hoe vaak moet ik mijn bidsprinkhaan voeren?
Aan het achterlijf van de bidsprinkhaan is te zien hoeveel hij gegeten heeft. Een plat achterlijf betekend dat hij vaker gevoerd mag worden, bijvoorbeeld 1x per dag een prooi. Als het achterlijf bol staat kan het aantal voederbeurten verlaagd worden, naar bijvoorbeeld 1x in de 4 dagen, want je bidsprinkhaan kan ook te dik worden. Natuurlijk ligt het aantal voederbeurten ook aan de grootte van de prooi die gegeven wordt. Een bidsprinkhaan kan 2 weken zonder voedsel.
Kan ik mijn bidsprinkhaan teveel voeren?
Ja, een bidsprinkhaan kan ook teveel eten. Hij weet zelf niet wanneer hij genoeg heeft. De bidsprinkhaan gaat niet dood van teveel eten, maar er kunnen wel misvormingen optreden na het vervellen. Sommige bidsprinkhanen, Hierodula membranacea vrouwtjes bijvoorbeeld, eten zoveel dat ze een hangend achterlijf kunnen krijgen na een vervelling. Het achterlijf hangt dan erg naar beneden als ze op de kop hangt. Dit is vooral te zien bij volwassen vrouwtjes, het achterlijf zit dan niet strak onder de vleugels maar hangt er los van. Wij weten niet of ze er last van hebben, maar naar onze mening is het niet goed, niet mooi en een te zware bidsprinkhaan kan zich ook moeilijk verplaatsen. Voer ze dus niet teveel!

Sybilla pretiosa nimfSybilla pretiosa nimf

Hoe weet ik of de luchtvochtigheid in mijn hok goed is?
Een hygrometer is een metertje die de luchtvochtigheid meet. Hieraan kan precies afgelezen worden wat de luchtvochtigheid in het hok is. De luchtvochtigheid hoeft niet altijd exact overeen te komen met de aanbevolen luchtvochtigheid, maar het moet het wel ongeveer benaderen.
Je kan ook elke zoveel dagen sproeien, en dan zelf inschatten hoe vochtig het moet zijn. Dit is meer voor de ervaren kwekers. Voor alle soorten geldt dat teveel vochtigheid leidt tot sterfte door infecties en andere narigheid, en te weinig vochtigheid leidt tot mislukte vervellingen. Als je dus “plotselinge” sterfte (waarsch. infecties) krijgt heb je het te nat, en veel mislukte vervellingen betekend te droog.

mantis religiosaVolwassen vrouwtje Mantis religiosa


Hoe weet ik of de temperatuur goed is?
Met een thermometer valt de temperatuur makkelijk en snel te bepalen. Zorg ervoor dat geen direct zonlicht op het hok van uw bidsprinkhaan staat, omdat dit de temperatuur snel sterk kan laten stijgen. Een hok kan verwarmt worden met een warmtematje (geplaatst tegen de zijkant van het hok) of met een lamp (pas op dat het dier zich niet aan de lamp kan branden).
Hoeveel nimfen komen er uit mijn oötheek?
Dat is volledig afhankelijk van het soort bidsprinkhaan die de ootheek heeft gelegd. Ook tussen ootheken van hetzelfde soort of zelfde vrouwtje zijn er verschillen. Phyllocrania paradoxa ootheken geven doorgaans tussen de 15 en 45 nimfen, Hierodula ootheken kunnen tussen de 100 en 400 nimfen produceren!
Is mijn bidsprinkhaan een mannetje of een vrouwtje?
Doorgaans is dit lastig te bepalen als het dier nog niet volwassen is. Als hij wel eenmaal volwassen is, zijn er een aantal kenmerken waaraan het geslacht bepaald kan worden:
Voelsprieten: Een mannetje heeft doorgaans langere voelsprieten dan een vrouwtje, dit is vaak al te zien als ze subsubadult en subadult zijn.
Vleugels: Mannetjes hebben langere vleugels ten opzichte van hun achterlijf. Bij hen steken de vleugels uit voorbij het achterlijf, terwijl bij vrouwtjes de vleugels maar een erg klein stukje uitsteken.
Achterlijf: Het achterlijf van een mannelijke bidsprinkhaan heeft meer segmenten dan dat van een vrouwelijke bidsprinkhaan. Een mannetje heeft doorgaans 7 segmenten, een vrouwtje 5. Sommige soorten lijken hiervan af te wijken, maar meestal is een van de laatste segmenten dan gewoon erg klein. Sommige mensen tellen ook het 1e segment bij de achterpoten mee, dan komen mannen op 8 segmenten en vrouwen op 6. Voor veel mensen is het lastig de segmenten juist te tellen, maar oefening baart kunst. Deze methode van geslachtsbepaling is ook te gebruiken op nimfen, vanaf L3 kan een geoefend oog het verschil zien.

achterlijven sexebepalingHoe je de achterlijfsegmenten moet tellen


Is mijn bidsprinkhaan volwassen?
Als de bidsprinkhaan onwikkelde vleugels heeft, is deze volwassen. De vleugels liggen dan over het achterlijf. Enkele soorten hebben kortere vleugels dan het achterlijf, maar deze zijn wel te zien.
Is mijn hok groot genoeg?
Het hok moet minstens 3x de lengte van de bidsprinkhaan hoog zijn, en 2x de lengte van de bidsprinkhaan als breedte. Als uw bidsprinkhaan 5 cm groot is, moet het hok dus minstens 15 cm hoog zijn en 10 cm breed. Belangrijk is dat de bidsprinkhaan deze hoogte ook kan gebruiken, dus takken of gaas zullen aan de bovenkant van het hok aanwezig moeten zijn.
Komen alle nimfen tegelijk uit de oötheek?
Bij de meeste soorten wel. Sommige soorten produceren ootheken die in fasen uitkomen en soms zijn een paar nimfen wat later dan de rest. Als een ootheek is uitgekomen kan deze beter dus nog een week of langer bewaard worden.

ymenopuscoronatus L1 nimfjesHymenopus coronatus L1 nimfjes


Kunnen mijn bidsprinkhanen samen in een hok?
Nee. Over het algemeen niet, omdat ze elkaar zullen opeten. Als de nimfen nog erg jong zijn (ongeveer tot L3 of L4) kunnen ze bij elkaar gezet worden, mits er genoeg voedsel en schuilplaatsen aanwezig zijn. Er is dan altijd een risico op kannibalisme. Het soort Phyllocrania paradoxa is een uitzondering. Mits deze goed gevoerd wordt, kunnen zij samen in een verblijf gehouden worden tot en met zij volwassen zijn. Ook dan is het nog mogelijk dat kannibalisme optreed.
Kunnen bidsprinkhanen springen?
Bidsprinkhanen kunnen een klein beetje springen, maar niet ver. Ze doen het haast nooit. Het is ook meer naar beneden ergens vanaf springen dan dat ze echt van de grond omhoog springen. De naam bidsprinkhaan doet vermoeden dat ze net als sprinkhanen goed kunnen springen, maar dat is dus helemaal niet waar.

sprinkhaanDit is een sprinkhaan, een insect die vaak verwart wordt met bidsprinkhanen door de overeenkomst in de naam. Sprinkhanen kunnen springen, bidsprinkhanen niet


Kan een bidsprinkhaan bijten?
Over het algemeen doet een bidsprinkhaan een mens geen kwaad. Wij zijn simpelweg te groot. Alleen soms ziet een volwassen dier je vinger aan als prooi als je die op een bepaalde manier beweegt. Ze kan je vinger dan grijpen met de poten en erin bijten. Het grijpen kan ook flink pijn doen. Meestal komt er geen bloed bij kijken.
Een bidsprinkhaan kan zich ook verdedigen met de vangarmen door ermee uit te halen als je hem vastgrijpt. De meeste soorten en nimfjes doen dit niet.
Mijn bidsprinkhaan is een pootje verloren, wat moet ik doen?
Een bidsprinkhaan nimf kan een verloren ledemaat zelf weer teruggroeien. Er hoeft dus niks gedaan te worden, alleen goed voeren en zorgen dat hij genoeg takjes en gaas heeft om met goede grip rond kan klimmen. Volwassen bidsprinkhanen kunnen hun pootjes niet meer teruggroeien, en zullen dus moeten leven met een pootje minder.

hierodula volwassen vrouwHierodula membranacea kop


Mijn bidsprinkhaan is fout verveld, wat moet ik doen?
Er valt weinig te doen. Als hij met een klein gedeelte van zijn poten nog vast zit in zijn oude vel, dan kan voorzichtig geprobeerd worden hem te bevrijden. Anders zit er niets anders op het dier uit zijn lijden te verlossen door hem in de vriezer te plaatsen. Een dier dat vast zit in zijn vel kan niet meer goed functioneren en eten en zal uiteindelijk sterven.
Mijn bidsprinkhaan moet bijna vervellen, wat moet ik doen?
Niks. Laat hem met rust. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog en niet te laag is. Er moeten genoeg plekken zijn waar hij aan kan hangen om te vervellen. Verwijder alle voedseldieren, deze kunnen de bidsprinkhaan verstoren.
Mijn bidsprinkhaan wil niet eten, wat moet ik doen?
Als een bidsprinkhaan bijna moet vervellen, zal hij voedsel weigeren. Dit is volkomen normaal. Laat hem met rust. Als de bidsprinkhaan niet aan vervellen toe is, en toch niet wil eten, dan is dat ook geen reden voor paniek. Bied de prooi de volgende dag gewoon weer aan. Als hij een langere periode niet wil eten, kan het zijn dat de prooidieren te groot voor hem zijn. Bied dan eens iets anders aan. Vliegende prooidieren worden doorgaans ook beter gevangen dan niet-vliegende.

formosana nimfAcromantis formosana nimfje.


Mijn oötheek komt niet uit, wat doe ik verkeerd?
Het kan een hele poos duren voordat een ootheek uitkomt. Heb gedult. Natuurlijk moet de ootheek wel goed verzorgd worden, anders is de uitkomst zeer slecht tot afwezig. Een vrouwtje kan ook een onbevruchte ootheek leggen, als zij nog nooit heeft gepaard. Aan de buitenkant is niet te zien of de ootheek bevrucht is of niet.
Mijn vrouwtje eet mijn mannetjes steeds op, wat doe ik verkeerd?
Zorg ervoor dat de bidsprinkhanen beide klaar zijn voor de paring. Beide moeten langer volwassen zijn dan 2 weken en genoeg gegeten hebben. Het vrouwtje moet vooral veel eten voor de paring, zodat ze het mannetje niet als prooi ziet. Verstoringen kunnen zorgen voor stress waardoor het vrouwtje het mannetje kan aanvallen.
Wat wordt bedoelt met L1, L2, L5 enz?
Met het L-nummer wordt het aantal vervellingen dat een bidsprinkhaan al heeft doorlopen weergegeven. Een nimf die net uit de ootheek komt heeft L1. Na de eerste vervelling heeft hij L2, enzovoorts. Dit gaat door totdat het dier volwassen is, dan wordt hij adult genoemd. Het stadium voor de laatste vervelling heet subadult. Dit is te herkennen aan de grote vleugelknoppen die op de rug verschijnen. Hieruit zullen de vleugels komen bij de laatste vervelling.

acromantis adultArcomantis formosana volwassen vrouwtje.


Wanneer moet ik de nimfen scheiden zodat ze elkaar niet opeten?
Als u helemaal geen kannibalisme wilt, moet u de nimfen direct na uitkomst scheiden. Er is namelijk altijd een kans op kannibalisme. Doorgaans worden de nimfen tot L3 of L4 samen gehouden, waarna ze daarna in aparte hokken geplaatst worden. Het kannibalisme is nog niet zo erg aanwezig als ze erg jong zijn. Er moet natuurlijk wel altijd genoeg voedsel aanwezig zijn voor de nimfen, en genoeg ruimte.
Mag ik roken in de kamer waar ook mijn bidsprinkhanen staan?
Sigarettenrook is schadelijk voor mens en dier. Vooral zo’n klein insect als een bidsprinkhaan heeft veel last van de schadelijke stoffen in rook. Het is daarom beter voor je dier om niet in dezelfde kamer te roken. Ze kunnen dood gaan van de rook.

Filteren
Filter by Prijs
Foto-tabel Lijst

50 producten

Van hoog naar laag sorteren
  1. Insecten Terrarium CUBE deluxe
    Mail mij zodra op voorraad!
    Insecten Terrarium CUBE deluxe
    € 39,99
  2. Benzinegaas 50x50
    Mail mij zodra op voorraad!
    Benzinegaas 50x50
    € 29,99
  3. 2in1 Digitale Hygrometer en Thermometer incl. Sensor - Wit
    Mail mij zodra op voorraad!
    2in1 Digitale Hygrometer en Thermometer incl. Sensor - Wit
    € 11,99
  4. Deluxe Terrarium
    Mail mij zodra op voorraad!
    Deluxe Terrarium
    € 49,99
  5. Plakthermometer
    Mail mij zodra op voorraad!
    Plakthermometer
    € 2,99
  6. Warmtekabel 10 meter
    Mail mij zodra op voorraad!
    Warmtekabel 10 meter
    € 27,99
  7. Warmtekabel 5 meter
    Mail mij zodra op voorraad!
    Warmtekabel 5 meter
    € 21,99
  8. Warmtematje 100-150 mm Terramat warmtemat
    Mail mij zodra op voorraad!
    Warmtematje 100-150 mm Terramat warmtemat
    € 14,99
  9. Programmeerbare terrarium thermostaat
    Mail mij zodra op voorraad!
    Programmeerbare terrarium thermostaat
    € 39,99
  10. Sproeier
    € 5,99
  11. 2in1 Digitale Hygrometer en Thermometer incl. Sensor - Zwart
    Mail mij zodra op voorraad!
    2in1 Digitale Hygrometer en Thermometer incl. Sensor - Zwart
    € 9,99
  12. 2in1 Digitale Hygrometer en Thermometer - zwart
    Mail mij zodra op voorraad!
    2in1 Digitale Hygrometer en Thermometer - zwart
    € 8,99
  13. 2in1 Digitale Hygrometer en Thermometer - wit
    Mail mij zodra op voorraad!
    2in1 Digitale Hygrometer en Thermometer - wit
    € 8,99
  14. Vergrootglas met led verlichting
    Mail mij zodra op voorraad!
    Vergrootglas met led verlichting
    € 9,99
  15. Vergrootglas Groot
    Mail mij zodra op voorraad!
    Vergrootglas Groot
    € 6,99
  16. Fruitvliegjes
    € 1,99
  17. Sierboompje
    € 1,99
  18. Kweekbakje
    € 1,99
  19. Bidsprinkhaan Masker
    Sale
    Bidsprinkhaan Masker
    Speciale prijs € 10,00 Normale prijs € 12,99
  20. Kunstplanten inrichting verblijf
    Mail mij zodra op voorraad!
    Kunstplanten inrichting verblijf
    € 7,99
  21. Insecten kweeknet, netcage M
    Sale
    Insecten kweeknet, netcage M
    Speciale prijs € 14,99 Normale prijs € 19,99
  22. Pincet Tweezer recht maat M
    Mail mij zodra op voorraad!
    Pincet Tweezer recht maat M
    € 5,99
  23. Benzinegaas 20x20
    Mail mij zodra op voorraad!
    Benzinegaas 20x20
    € 5,99
Foto-tabel Lijst

50 producten

Van hoog naar laag sorteren