Slakken – Achatina fulica

Ongewoon Ongewerveld biedt ook een slakkensoort aan als huisdier. Dit is Achatina fulica, een soort die wel 15 cm lang wordt! In het Nederlands heet dit soort Afrikaanse reuzenslak. Ze komt komt van nature voor in Afrika.
Hieronder volgt een caresheet over de verzorging van deze agaatslakken!

 

Achatina fulica

Achatina fulica slak van ongeveer 6 cm

Uiterlijk
Dit soort slak is bruin zoals alle slakken, met een puntig gedraait huisje. Dat huisje kan ook bruin zijn, beige, geelachtig, gevlekt en bijna zwart. Meestal zitten er allerlei patronen en kleuren in.
Eenmaal volwassen zijn de slakken tot wel 15 cm lang! Een heel groot weekdier dus!

Achatina fulica

Een volwassen Afrikaanse reuzenslak, Achatina fulica.

 

 

Voedsel
Deze slakken eten allerlei soorten groente en fruit: sla, kool, lof, tomaat, appel, banaan, komkommer… bijna alles. Je kan ze ook bijvoeren met natte visvoer korrels en legvoer voor kippen (korrels). Ze eten best veel en zijn niet heel kieskeurig.
De slakken hebben een bron van calcium nodig voor hun huisje. Dit kan je geven door een sepia in het hok te leggen. Je kan ook calciumpoeder over het eten strooien.

 

Gedrag
Vanzelfsprekend zijn slakken vrij rustig en traag. Als ze zich bedreigt voelen zullen ze zich in hun huisje terugtrekken.
Als de omgeving erg droog wordt, kan de slak in een soort zomerslaap gaan. Ze trekt zich dan terug in het huisje voor een paar maanden. Dit is een soort diapauze. Het is niet nodig om dit te veroorzaken bij je slak, maar het kan wel handig zijn als je in de zomer op vakantie gaat bijvoorbeeld. Je veroorzaakt het door de omgeving wat koeler en wat minder vochtig te maken. Als je na een paar weken de vochtigheid weer verhoogt, zal de slak weer naar buiten komen en is alles weer normaal.

 

Achatina fulica

Een kleine Achatina fulica

 

Omgevingseisen en verblijf
De ideale temperatuur is ongeveer 25 °C, maar kamertemperatuur is ook goed. De slakken hebben liever geen dagtemperaturen onder de 18 °C. ’s Nachts mag het iets koeler zijn dan overdag, maar niet kouder dan 10 °C.

De slakken moeten altijd op vochtige grond zitten. Dit kan potgrond zijn of grond van buiten. Je kan de grond makkelijk vochtig maken met een sproeier of gewoon door water erin te gieten. De laag aarde kan het beste minstens 10 cm hoog zijn zodat de slakjes zich erin kunnen graven.
Het veblijf moet ongeveer 3x zo breed en 3x zo lang zijn als de grootste slak. Hoe meer slakken hoe meer ruimte ze nodig hebben. De hoogte is niet erg van belang zolang er maar genoeg ruimte is voor de aarde en de slakken. In de bak moet natuurlijk ook verse lucht kunnen komen, maar de slakken houden niet van teveel ventilatie omdat de grond en de lucht dan snel droog wordt.
Hou er rekening mee dat het verblijf snel vies kan worden van het slijm, een plastic bak die je makkelijk uit kan spoelen kan handig zijn.

 

Ontwikkelingsduur
De slakken worden ongeveer 8 jaar oud. Na een tot twee jaar beginnen de slakjes al met eieren leggen, maar ze zijn dan nog niet uitgegroeid.

 

Voortplanting
Dit soort slak hermafrodiet, dus één slak is zowel man als vrouw, maar toch zijn er wel twee slakken nodig om bevruchtte eitjes te krijgen. Ze kunnen namelijk niet aan zelfbevruchting doen. Dit betekend dus dat zolang je twee slakken hebt je ermee kan kweken, meestal gebeurd dit ook vanzelf.
Na een tot twee jaar beginnen de slakken met het leggen van eitjes. Dit doen ze 4 tot 6 keer per jaar en per keer leggen ze zo’n 70 tot 100 eitjes. Als je ze goed vochtig houdt en op 25 graden hebt, komen ze al na 2 weken uit. Laat de slakjes nooit los in de natuur. Bijna alle eitjes komen uit en ze slakken produceren erg veel en snel eitjes!

 

Achatina fulica

Achatina fulica is een makkelijke en leuke slak om te houden.

 

 

Wetgeving
In Nederland is er geen wet voor het houden van deze slakken. In andere landen, bijv. de VS, is het echter verboden ze in te voeren omdat men bang is voor een plaag. In Nederland is het verboden om buitenlandse dieren los te laten in de natuur. Dit verstoort de natuur en er kan een plaag optreden. Wij raden het héél sterk af om deze slakken buiten los te laten!

Filteren
Filter by Prijs
Geen producten gevonden voor deze selectie.