Rozenkevers

Veel mensen die insecten houden hebben kevers, omdat ze prachtige kleuren hebben en een interessante levenscyclus. Als je nog maar net begint met insecten of kevers zijn rozenkevers goede dieren om mee te beginnen, omdat de verzorging niet moeilijk is en de ontwikkeling niet erg lang duurt. Vandaar dat we hier een caresheet opgenomen hebben voor de verzorging van de bekende rozenkever Pachnoda marginata peregrina.

RozenkeverVolwassen rozenkever Pachnoda marginata peregrina


Uiterlijk
Rozenkevers zijn kleine tropische kevertjes uit Afrika. Ze zijn geel met bruin-zwarte vlekken en hebben een zwart lichaam. Ze worden ongeveer 2 cm lang. De larven zijn wit-geel met een bruine kop. Ze worden geboren als hele kleine witte wormpjes, maar een larve die klaar is om te verpoppen kan zo dik en lang zijn als je pink.
Levenscyclus
De kevers komen als larve uit een eitje die in de grond wordt gelegd. De larven leven onder de grond en groeien daar flink door fruit en rotte bladeren te eten. De larven eten zich vol waarna ze zich verpoppen onder de grond. Uit de pop komt uiteindelijk een kever.
Van ei tot kever duurt ongeveer 3 á 5 maanden, afhankelijk van de temperatuur.
Behuizing
De kevers kan je houden in een bak van ongeveer 20 x 30 x 30 cm. Op de bodem doe je een flinke laag aarde, ongeveer 10 cm dik. Hier doorheen meng je bladeren van loofbomen, stukjes vermolmt hout, fruit en kattenbrokjes als voer. Zorg dat het een beetje vochtig is. De larven leven in deze grond.
Je kan een paar stukken schors en takken in het hok leggen waar de kevers op kunnen klimmen als de larven kevers zijn geworden. Om de kevers te voeren kan je een klein bakje beetle jelly of fruit in het hok zetten. Deze kevers kruipen over het algemeen nergens onder en niet onder de grond, dus meestal kan je ze steeds zien zitten en lopen, vooral overdag.

Bodem voor keverlarvenIn deze bodem kan je keverlarven het beste laten leven. Ze eten het hout en blad naast kattenbrokjes e.d.


Temperatuur en luchtvochtigheid
Bovenin het hok moet je een lampje hangen, want de kevers houden erg van licht. Deze lamp zorgt ook voor de nodige warmte, een temperatuur van 25 °C is prima. Ook voor de larven is dit goed, zolang de bodem niet te snel uitdroogt.
Je moet de bodem besproeien met water zodat het niet uitdroogt. Het hoeft niet heel vochtig te zijn, ongeveer zo vochtig als een zak pas geopende potgrond. Als er schimmel ontstaat is het niet goed, dan is het te vochtig.

RozenkeverPachnoda marginata peregrina rozenkever, imago.

 
Voedsel
Rozenkeverlarven eten rijp of rottend fruit, bladeren van loofbomen en rottend hout. Ze lusten ook natgemaakte kattenbrokjes. Zorg wel dat je het voedsel op tijd weer weg haalt, anders gaat het stinken en erg schimmelen.De volwassen kevers eten voornamelijk fruit. Je kan ze ook speciaal kevervoer geven genaamt Beetle Jelly.

RozenkeverEen volwassen rozenkever. Helaas vouwt ze haar vleugels niet netjes op

 
Aantekeningen
Deze kevers zijn makkelijk te houden en te kweken. Een ideaal beginnersoort dus! Veel mensen gebruiken de larven als voedseldier voor hun hagedissen of kikkers omdat ze makkelijk kweken en in allerlei groottes te vinden zijn.
Pas op, de larven van deze kever kunnen flink bijten. Dit is niet gevaarlijk maar ook absoluut niet prettig, helemaal niet voor kinderen.

Filteren
Filter by Prijs
Geen producten gevonden voor deze selectie.