Archispirostreptus gigas is een van de bekendste en meest gehouden soorten miljoenpoten. Ze zijn dof zwart met rood-bruine pootjes en kunnen tot wel 30 – 35 cm lang worden met een diameter van zo’n 3 cm.

Introductie
Archispirostreptus gigas wordt in het Engels ook wel Giant African Milipede genoemd. Mijoenpoten vallen onder de orde van Diplopodia, dit is een van de oudste ordes van geleedpotigen. A. gigas komt komt van nature voor in Afrika.
Lees verder in deze caresheet om meer te weten te komen over de verzorging van deze mooie miljoenpoot.

Uiterlijk
A. gigas is glanzend zwart, met donkerbruine tot roodbruine stukjes tussen de segmenten. De pootjes hebben ook die kleur.
Ze zijn er verder uit als de karakteristieke miljoenpoot: heel veel pootjes, een heel mooi rond lijf en een niet erg herkenbare kop. Ze hebben ogen en voelsprieten. Ze worden tot wel 30 cm lang!
Voedsel
Deze soort miljoenpoot eet vanalles, voornamelijk fruit. Bijvoorbeeld: stukjes appel, stukjes banaan, stukjes sinaasappel, tomaat, meloen, komkommer en nog meer soorten groente en fruit. Ze zijn ook helemaal dol op champignons. Was het voedsel wel goed, om gifstoffen kwijt te raken. Miljoenpoten eten ook graag rottende blaadjes en rottend hout. Als je een schep bosgrond neemt uit een loofbos, dan zit dat vol met rottende blaadjes waar de miljoenpoot van kan eten. Als er beestjes in de grond zit kan je de grond het beste een nacht invriezen.
Miljoenpoten hebben wat extra calcium nodig, dit kan je kopen als sepia of als reptielen-calciumpoeder. Van de sepia zullen ze zelf eten, maar het caliumpoeder kan je het beste over het voedsel strooien.

Gedrag
Miljoenpoten zijn heel rustig. Ze houden er niet van om opgepakt te worden. Als je ze aanraakt zullen ze zich strak oprollen tot een soort drol-vorm. Als je rustig naar hun terrarium kijkt kan je ze wel zien eten en rondlopen, maar ze zijn dus echt om te kijken. Als je ze op je hand neemt kunnen ze na een poosje wel weer uitrollen en gaan lopen. Dit is heel gaaf om te zien, met zoveel pootjes!
Als ze opgerold liggen en je wilt ze open trekken (niet aan te raden), dan kunnen ze een irriterende stof afscheiden. Je kan hier uitslag van krijgen (rode bultjes) of vlekken op de huid. Als je het in je ogen krijgt moet je deze direct spoelen. A. gigas gebruikt dit afweermiddel niet vaak, alleen als je echt heel bedreigend met hem omgaat.

Omgevingseisen
De ideale temperatuur is ongeveer 25 °C, maar kamertemperatuur is prima.’s Nachts mag het iets koeler zijn dan overdag. Je kan beter verwarmen met een warmtematje dan met een lamp, want ze houden niet van licht. Het verblijf kan een terrarium of een plastic bak zijn. De bak moet ongeveer 2x de lengte van de miljoenpoot lang zijn en 1x de lengte van de miljoenpoot breed. Groter is beter. Die bak moet je voor minstens 20 cm, maar liever nog 30 cm vullen met bosgrond. Geen naaldbos, maar loofbos. Je kan ook compost kopen, maar geen potgrond want daar zitten allerlei toegevoegde stoffen in die slecht kunnen zijn voor je miljoenpoot. De grond moet je vochtig houden. De grond hoeft niet kletsnat te zijn, maar vooral ook niet uitgedroogd. Je kan het water ook altijd in één kant van de bak gieten, zodat de miljoenpoot kan kiezen tussen het natte deel of het wat drogere deel. De miljoenpoot leeft meestal boven de grond, maar als hij gaat vervellen graaft hij zich in. Je kan wat hout in de bak leggen om hem overheen te laten lopen, en een grot van steen of schors wordt ook erg gewaardeerd. Zorg wel dat hij makkelijk in de grot past.
Deze miljoenpoten kunnen heel goed samen gehouden worden.
Ontwikkelingsduur
Miljoenpoten zijn na ongeveer 2 jaar volwassen. Ze groeien dus erg langzaam. Ze kunnen wel 10 jaar oud worden, maar meestal worden ze 5 jaar oud.
Voortplanting
De mannetjes zijn te onderscheiden van de vrouwtjes doordat ze zogenaamde gonopoden (gonopods) bezitten. Dit zijn grijporganen om het vrouwtje vast te houden als ze erbovenop klimmen.Deze gonopoden zitten op zijn 7e segment. Meestal trekt hij ze in, waardoor het lijkt alsof hij 2 pootjes mist aan dat 7e segment. De vrouwtjes hebben gewoon normale pootjes op al hun segmenten
Je kan mannetjes en vrouwtjes gewoon samen in een verblijf houden, als ze eraan toe zijn gaan ze vanzelf paren. Het kweken is vrij moeilijk, maar het is wel mogelijk in gevangenschap.