Landheremietkreeft

Een landheremietkreeft is een heel ongewoon soort ongewerveld huisdier, perfect dus om beschreven te worden op Ongewoon Ongewerveld!

Een bruin-grijze landheremietkreeft

Heremietkreeften zijn kreeften die in schelpen leven van andere dieren, meestal de schelpen van slakken. Heremietkreeften hebben een zacht en kwetsbaar achterlijf dat zij verbergen in de schelp, en als ze willen kunnen ze zich ook volledig terugtrekken in de schelp. Er zijn ongeveer 500 soorten heremietkreeften in de wereld. Heremietkreeften worden geboren in de oceaan waar ze leven als zwemmende larven zonder schelp. De meeste soorten ontwikkelen zich tot kreeft en kiezen een schelp uit om in te leven in de zee. Andere soorten verhuizen van de zee naar het land, dit zijn de landheremietkreeften (Paguroidea). Deze soorten leven hun volwassen leven op het land, maar hebben de zee nodig voor voortplanting en voor het verkrijgen van zout. Deze pagina beschrijft alleen de landheremietkreeften en hoe zijn als huisdier gehouden kunnen worden.

landheremietkreeft

Een rode landheremietkreeft


Uiterlijk van landheremietkreeften
Landheremietkreeften hebben 10 pootjes, waarvan het eerste paar poten grote scharen heeft. De volgende twee paar pootjes komen vaak uit hun schelp tevoorschijn om mee te lopen. De andere pootjes zitten in de schelp en zorgen ervoor dat de kreeft zich stevig vast kan houden aan de schelp en zich kan terugtrekken. Heremietkreeftjes hebben twee ogen op korte sprietjes en ze hebben twee antenne-achtige uitsteeksels (genaamd antennulair flagullum) om de omgeving te betasten.
Er zijn veel kleuren landheremietkreeften, o.a. grijs, blauw, donkerbruin, lichtbruin, oranje en rood. De kleur is afhankelijk van het soort, de leeftijd en de omgeving waar hij in gehouden wordt.

Gedrag van landheremietkreeften
Landheremietenkreeften zijn zowel actief in de dag als in de nacht, maar meestal zijn ze ‘s nachts iets actiever. Ze lopen rond, eten hier en daar wat, slopen plantjes of hout met hun scharen en graven zich soms in in de grond. De kreeftjes schrikken snel van trillingen of bewegingen van bijvoorbeeld mensen. Als ze schrikken trekken ze zich snel helemaal terug in hun schelp en komen na een tijdje voorzichtig kijken of het ‘gevaar’ geweken is. Als je een landheremietkreeftje oppakt en zachtjes in hun schelpje blaast, zullen ze zich sneller weer laten zien. Als een heremietkreeft zich ingraaft in de grond, kan het zijn dat hij bijna gaat vervellen. Bij de vervelling verliest hij zijn oude huid en vervangt deze voor een nieuwe, grotere, huid. Als het kreeftje zich ingraaft moet je hem dus met rust laten, zodat hij rustig kan vervellen. Meestal duurt het een aantal maanden tussen twee vervellingen.

landheremietkreeftje

Een landheremietkreeftje


Huisvesting en decoratie
Landheremietkreeften kunnen in groepen gehouden worden, zolang ze genoeg ruimte hebben voor allemaal. Omdat landheremietkreeften meer op de grond leven dan dat zij klimmen, is een grotere vloeroppervlakte belangrijker dan de hoogte van het terrarium. De landheremietkreeften moeten echter niet kunnen ontsnappen, dus de rand moet niet te laag zijn en er moet geen snoer of versiering zijn dat dichtbij de rand komt want heremietkreeften klimmen. De precieze oppervlakte die je nodig hebt voor een of meer heremietkreeften ligt aan de grootte van de beestjes. In een terrarium van 30 x 30 cm  zou je twee beestjes kunnen houden van ongeveer 5 cm lengte.
Op de bodem van het verblijf moet je een dikke laag aarde of zand strooien, ongeveer 8 cm dikte. De aarde moet niet bemeste potgrond zijn en geen naalden van naaldbomen bevatten. Grond uit een loofbos is prima. Coco-peat, dat zijn gehakselde cocosnootschillen, is ook perfect voor op de bodem. Maak de bodem goed nat met kraanwater.
Landheremietkreeften verstoppen zich graag onder iets, bijvoorbeeld onder een stuk houtschors of een platte steen. Geef hen dus altijd zoiets in hun terrarium. Qua decoratie kan je verder je fantasie de vrije loop laten; nepplanten, mos, stenen, rotsjes, touw, touwnetten of figuren van klei; alles kan! Zorg alleen dat het niet kan omvallen boven op je kreeftje en dat hij zich niet kan verstrikken in touw of net. Echte planten worden vernielt door de kreeftjes, maar als je het niet erg vindt om zo nu en dan nieuwe plantjes te plaatsen is dit een mooi en nuttige aanvulling voor het hok van de kreeftjes.

landheremietkreeft terrarium

Een voorbeeld van huisvesting voor kleine landheremietkreeften


Water: Zoet en zout
Water is van levensbelang voor landheremietkreeftjes. Ze hebben zowel normaal (zoet) water nodig als zout water. Het normale water hebben ze iedere dag nodig, het zoute water ongeveer eens in de week. Plaats daarom altijd een bakje met schoon kraanwater in het verblijf van jouw heremietkreeftjes. Ze drinken hier zelf van. Bied hen eens of tweemaal in de week een bakje aan met zout water. Dit moet speciaal zeezout zijn, omdat keukenzout vaak jodium en andere stoffen bevat en ook geen sporenelementen bevat. Voor het aanmaken van het zoute water meng je zeezout voor zee-aquaria met kraanwater: 1,5 theelepel zeezout met een kopje water, oftewel 7 gram zout bij 220 mililiter water. Het zeezout bevat naast zout (natrium) ook ionen en metalen die de kreeftjes nodig hebben.

landheremietkreeft

Een bruin-grijze landheremietkreeft die bijna helemaal weggekropen is


Voedsel voor landheremietkreeften
Landheremietkreeftjes eten bijna alles. Je kan hen voeren met speciaal heremietkreeftenvoer, maar ook met rauwe vis, gekookte kip, gekookte bonen, gekookte erwten, gekookte mais, nootjes, visvoer, appel, banaan en andere fruit. Voer hen geen avocado, dit is giftig voor ze!

Omgeving: temperatuur en vocht
Landheremietkreeftjes houden van een tropische temperatuur, tussen de 24 and 28 °C. In de nacht mag het kouder worden, tot ongeveer 18 °C.
De omgeving van de kreeftjes moet vochtig zijn. Giet dus zo nu en dan water over het zand/de aarde in de bak zodat het lekker vochtig blijft. Met water sproeien met een plantenspuit zorgt ook voor meer vochtigheid.

Nieuwe schelpjes
Wat ook van levensbelang is van heremietkreeftjes; schelpen. Heremietkreeftjes hebben een schelp nodig van een ander dier om in te leven. Als je een heremietkreeftje koopt, heeft hij al een schelpje. Deze kan hij echter niet voor altijd houden, omdat hij zal groeien en dan niet meer in de schelp past. Leg daarom altijd nieuwe schelpen in een iets grotere maat dan de huidige schelp in het terrarium. De kreeft zal deze schelpjes vinden, onderzoeken en als het hem bevalt zal hij verhuizen. Als je meerdere hermietkreeften hebt, moet je ervoor zorgen dat er voldoende schelpen zijn. Anders zullen zij gaan vechten om de aanwezige schelpen en zelfs elkaar uit de schelp scheuren. Diegene die berooft wordt van zijn huisje kan hier zelfs aan sterven.

Kweken
Het is niet mogelijk om landheremietkreeften te kweken. De larven van de kreeftjes hebben de oceaan nodig.

Filteren
Filter by Prijs
Geen producten gevonden voor deze selectie.